на русском на русском
Reţeaua socială din Moldova colegi.md - 32293 oameni
colegi.md
Oameni
Comunităţi
Bloguri
Serviciul
Fotografia
Forum
 

Cristina Mîrzac

Cristina Mîrzac
 
Scrie mesaj Expediază
mesajul
Invită în cercul de prieteni Propune
prietenie
search
26 octombrie 2009
Prietenia - comoara cea mai de pret

Prietenia este un lucru minunat, este strâns legata de “a împarti” – prietenii împart aproape totul, experientele lor, fie ca sunt bune fie ca sunt rele, bucuriile si tristetile lor – de “altruism”- prietenii au grija unii de altii – si de “sprijin si grija“- prietenii sunt mereu împreuna atunci când au nevoie unii de altii; suportul vine sub diferite forme, însa suportul moral este considerat ca fiind cel mai important. Si atunci, construirea si mentinerea unei prietenii este unul dintre cele mai bine rasplatite proiecte ale vietii noastre.

Un proverb japonez spune astfel: “Când caracterul unui om nu îti este foarte clar, atunci uita-te la prietenii lui'', în timp ce în Spania, se foloseste o vorba foarte cunoscuta: “Dime con quien andas y te dire quien eres” care se traduce astfel: ” Spune-mi cu cine prietenesti, ca sa îti spun cine esti”. Când ne uitam la întelesul amândurora se aseamana foarte mult si spun un mare adevar. Ca fiinte umane, tindem sa ne construim prietenii cu oameni ca si noi: cu o baza comuna si cu obiceiuri comune. Si atunci, prietenii sunt ca un fel de cadou pe care ni-l oferim noua însine/însene.

Este foarte greu sa descriem în câteva fraze ce înseamna prietenia si care este importanta ei în viata noastra. Oare am putea trai fara ea, singuratatea ne-ar putea fi un bun tovaras pe parcursul vietii noastre? Sunt prea multe de spus, sunt prea multe întrebari cu prea multe raspunsuri. Mi-ar face mare placere daca mi-ai împartasi si mie ce înseamna prietenia pentru voi si astfel, vom alcatui împreuna un mic “caiet de notite”. Si apropo, tu ai putea trai fara prieteni?…

3 comentarii
3 comentarii
Doriţi să lăsaţi un comentariu în blog?
Vă rugăm să intraţi sau înregistraţi-vă
Turcu vasea
Turcu vasea

3234 zile În urmă

la ultima intrebare raspuns
Eu nu.
Lidia Cebotari
Lidia Cebotari

3184 zile În urmă

Si eu mereu am sustinut prieteniile, dar mai ales cele adevarate, chiar daca si cele de interes uneori isi gasesc locul... Acum citiva ani dupa ce am inceput o relatie cu iubitul meu, practic a trebuit sa aleg intre el si prietena mea caci ei nu prea se suportau imi era greu si am hotarit ca timpul le va aranja pe toate, cei drept relatia cu prietena mea s-a racit, dar in schimb acest gol la completat iubitul meu si cit de straniu nu ar parea ma simt bine asa... Cu ea tin legatura si mai am si alti prieteni de la facultate spre exemlu. In final vreau sa spun ca si prietenia trebuie sa-si aiba locul in viata unui om, atita timp cit ea aduce numai satisfactie sufleteasca! voi ce ati fi ales in situatia mea?
Eduard Rudenco
Eduard Rudenco

3140 zile În urmă

- Care ar fi ceilalti termeni necesari pentru a fi fericiti, in afara de sanatate? - Voi, oamenii, sunteti prin excelenta niste fiinte sociale. Indiferent daca va dati seama sau nu de lucrul acesta, calitatea vietii voastre depinde foarte mult de relatia pe care o aveti cu ceilalti oameni. Fiecare pas al vostru se face sub, sau pentru atentia cuiva, iar bucuriile si necazurile voastre, tin in primul rind de atitudinea pe care o au oamenii fata de voi. Daca sunteti pretuiti, iubiti, doriti sa fiti necesari altor oameni, va simtiti fericiti, si bucuria voastra este mare; dar daca sunteti dispretuiti, uriti, nimeni nu va acorda nici o atentie si nimanui nu-i trebuiti, atunci va simtiti nefericiti; viata devine o povara pentru voi, iar moartea capata chip de fecioara, devenind dorita de voi. Cu totii ati trait asemenea sentimente si cu totii stiti aceste lucruri, dar totusi nimeni dintre voi nu le baga in seama. - De ce? - Cine ati vrea sa se gindeasca la fericirea voastra? Sunteti creati sa convetuiti impreuna. Orice instrainare a voastra unii fata de altii aduce numai la nefericire. Dupa cum masinile nu pot sa-si incalce regimul lor de lucru si s-o ia razna, fara a se defecta, la fel nici voi nu puteti schimba nimic in privinta aceasta. Aceleasi legi Universale vor stapini peste organismele voastre oriunde si oricind.
- Daca voi ati observat ca atitudinea altor oameni fata de voi are o importanta foarte mare in viata voastra, de ce nu va ginditi ca si atitudinea voastra fata de alte persoane le poate influenta acestora viata? -Daca atunci cind stiti ca sunteti iubiti, apreciati si necesari va simtiti fericiti, de ce n-ati incerca si voi la rindul vostru sa-i faceti si pe altii fericiti?
- Vreti sa fiti iubiti - iubitii si voi pe altii; - vreti sa fiti apreciati - apreciatii si voi pe altii; - vreti ca cineva sa va asculte necazul - fiti rabdatori dar si ascultati si voi pe altii; - vreti sa vi se dea - dati si voi la altii! Tot ce ati dori sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi lor! Numai asa veti ajunge sa fiti cu adevarat fericiti. Alta cale catre fericire nu exista.
In loc sa alergati toata ziua, pina la epuizarea puterilor, dupa bani si dupa desertaciuni, mai bine ati alerga in cautarea prietenilor! Un prieten adevarat va poate aduce cu mult mai mult folos si bucurie, decit pot sa va aduca toate bogatiile lumii. Dar pentru a avea prieteni adevarati, de care sa va bucurati, trebuie sa fiti si singuri prieteni adevarati!
Ginditi-va intii la binele prietenilor vostri si numai dupa aceea la binele vostru! Interesul prietenului vostru sa fie interesul vostru; necazul lui - necazul vostru; si bucuria lui - bucuria voastra!
Nu fiti niciodata prilej de poticnire pentru prietenii vostri! Nu numiti prieteni pe cei ce nu merita sa va fie prieteni, dar nici nu nesocotiti pe nimeni! Nu nesocotiti interesele nimanui din cauza intereselor proprii, sau din cauza intereselor prietenilor vostri! Nu toti oamenii sunt demni de incredere, dar lucrul acesta nu inseamna ca trebuie sa-i dispretuiti si sa va purtati rau cu ei.
Cautati sa pretuiti fiecare om dupa meritele lui. Ideal ar fi sa nu aveti nici un dusman si sa va impacati bine cu toata lumea. Toti ar trebui sa se bucure de voi, incepind cu rudele, familia voastra, si cu prietenii vostri, pina la necunoscutii din strada. Numai asa veti putea deveni multumiti de viata, si numai asa va veti putea bucura de ea!
Copyright © 2007 Simpals. Contactele administraţiei - e-mail: info@colegi.md.
Administraţia colegi.md nu poartă răspundere pentru părerile expuse pe site.
0,015625 s